Руските миротворци са регистрирали пет нарушения след сключването на споразумението за

...
Руските миротворци са регистрирали пет нарушения след сключването на споразумението за
Коментари Харесай

Русия регистрира нови нарушения в Нагорни Карабах

Руските миротворци са записали пет нарушавания  след сключването на съглашението за преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах. Това оповестява " Интерфакс ", като цитира съветското министерство на защитата.

Случаите са регистрирани в региона на Шуша и Мардакерт (съответно два и три), се споделя в бюлетина на съветското министерство на защитата за активността на съветския мироопазващ контингент в зоната на спора в Нагорни Карабах.

Командването на съветския мироопазващ контингент, в съдействие с азербайджанската страна и представители на Карабах, организира следствие на тези обстоятелства ", отбелязва военното ведомство.

В известието се отбелязва, че съветските миротворци поддържат " непрестанно взаимоотношение с Баку и Степанакерт, ориентирано към попречване на кръвопролития, гарантиране на сигурността и съблюдаване на филантропичното право във връзка с цивилното население ".

Според Министерството на защитата на Руската федерация, 1340 цивилни, в това число 607 деца, които сега не могат да се върнат по домовете си, не престават да бъдат разполагаем на съветския мироопазващ контингент.
 Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах
Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

2020 година Москва пое отговорност да отбрани Лачинския кулоар и да подсигурява сигурността

Припомняме че по-рано в четвъртък, арменският министър председател Никол Пашинян разяснява, че Ереван носи своята част от отговорността за обстановката в региона на Карабах, само че акцентира, че неуспехът на съветската мироопазваща задача в района не би трябвало да се подценява.

Премиерът уточни по време на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на страната, че според съглашението за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 г . Москва е поела отговорността да отбрани Лачинския кулоар и да подсигурява сигурността на локалното население в региона.

По думите му, последната ескалация на напрежението се е случила, тъй като " миротворците " не са съумели да договорят " преустановяване на огъня " преди началото на спора.

", казвахме, че Нагорни Карабах е блокиран от азербайджанска военна техника. Защо тогава не се случи това ходатайство ", сподели Пашинян.
 Военни блогъри подлагат на критика пасивността на Путин в Нагорни Карабах
Военни блогъри подлагат на критика пасивността на Путин в Нагорни Карабах

В очакване на мирното съглашение

Няколко военни блогъри означиха, че съветските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили съветски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 година ,, че съветските военни по същия метод ще пренебрегват и последните смъртни случаи. Това напомни Институтът за проучване на войната (ISW).

Руските военни блогъри п родължават да се оплакват от отслабващото въздействие на Русия в Армения.

Азербайджан съобщи в четвъртък, че а рменци от Нагорни Карабах са пристигнали за договаряния, откакто отделилият се район беше заставен да приключи огъня.

Арменската делегация дойде в град Евлах за диалози, оповестиха от президентството на Азербайджан. Рамин Мамедов съставлява азерската страна, оповестяват локалните медии.

Президентът на Азербайджан през вчерашния ден, като съобщи, че неговият " стоманен пестник " е изпратил концепцията за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна интервенция.
 Арменска делегация от Нагорни Карабах идва в Азербайджан за договаряния Обновена
Арменска делегация от Нагорни Карабах идва в Азербайджан за договаряния

Азербайджан споделя, че арменците от Карабах идват за среща след преустановяване на огъня

Междувременно, Главната прокуратура на Азербайджан стартира наказателно следствие на два случая в Карабах от 20 септември,  руския мироопазващ контингент и раняването на различен. Разследването е поверено на следствения отдел на ведомството, се споделя в известие на Главната прокуратура, оповестява ТАСС.

В четвъртък е извършен телефонен диалог сред основните прокурори на Азербайджан и Русия. Страните са се договорили да проведат изцяло следствие в тясно съдействие. 

По-рано Москва призна за убити сини каски, но не разкриха точния брой на починалите, нито кой е отговорен за обстрела.

Арменските специфични елементи са задържали в четвъртък няколко протестиращи покрай постройката на държавното управление в центъра на столицата Ереван . Това оповестява сътрудник на ТАСС от мястото на случая.

Протестиращи желаеха по време на митинга оставката на премиера Никол Пашинян поради събитията в Нагорни Карабах,  като някои от тях са стигнали до конфликти с полицията. Силите за сигурност приканиха жителите да запазят успокоение.

в името на своята самостоятелност , сподели министър председателят Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не загатна директно Нагорни Карабах .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР